Lag nettside til firmaet ditt

Du behøver ikke betale flere tusen kroner for å få andre til å lage nettside til deg. Jeg har akkurat gjort det selv. Jeg er verken geek eller har noen utpreget begavelse i den retningen. Jeg prøvde for en del år siden. Dengang ble jeg sittende i ei gjørme jeg måtte betale meg ut av. Alt gikk betydelig lettere denne gangen..

Nå har det blitt så enkelt at til og med far kan greie det. Mine kostnader for denne nettsiden du ser her, utgjør kjøp av domene, kr 96,- og webhotell et år kr 240,-. Altså kr 336,- totalt. (Men ettersom jeg likegodt kjøpte tre nettsider med en gang, ble det en tusenlapp).

Jeg skal nå fortelle  hvordan jeg gjorde dette, punkt for punkt.

Jeg kjøpte både domenet og webhotellet hos Domeneshop. Det er andre populære leverandører som One.com og Hostgator. Hvis du ønsker kan du ta en titt på disse også.

Det du trenger å gjøre er følgende:

  1.     Kjøpe domene og webhotell
  2.     Installere WordPress
  3.     Velge tema
  4.     Skrive sider og innlegg
  5.     Installere utvidelser

1. Kjøp av domene og webhotell

På Domeneshops sider kan du søke opp ledige domenenavn. Heter du Hansen og er rørlegger kan du for eksempel sjekke om rørleggerhansen.no er ledig. Noen mener det er litt langt. Da kan du kanskje gå for hansenvvs.no Er ikke no-domenet du har lyst på ledig, kan du undersøke .com, .net eller .org. Det finnes flere alternativer for kapasitet på webhoteller. Hvis du skal installere WordPress, slik jeg foreslår at du gjør, bør du minst velge medium.

Når du har valgt domene og webhotell, fungerer det som en vanlig nettbutikk. Du legger det i kassen og betaler på nettbank eller med kort. Du får nærmest umiddelbart tilgang på webhotellet ditt, gjennom påloggings-informasjonen som sendes på e-post.

2. WordPress

Du trenger et eget program for å få nettsiden til å virke. Her velger de aller fleste WordPress. Det er brukervennlig, gratis og har et stort antall tilleggsfunksjoner du kan installere hvis du ønsker noe mer komplekst. Du kan velge mellom manuell installering eller hurtiginstallering. Ved manuell installering må du laste ned WordPress til din egen maskin, samt et eget program for å være i stand til å laste det opp på webhotellet, et såkalt ftp-program.

Ettersom det er en del å passe ved den manuelle installasjonen, foretrekker jeg hurtiginstallasjon. For å gjøre dette, må du logge inn på din konto i Domeneshop, finne domenet du vil administrere og velge fanen webhotell. Deretter åpner du MySQL (du behøver ikke vite hva det er) og opprette ny database. Det går av seg selv.

Slik oppretter du webhotell

Velg webhotell, MySQL og deretter hurtiginstallering.

Deretter går du til hurtiginstallasjon og følger instruksene videre. Eneste feilmelding du kan få, er hvis du ikke har opprettet en MySQL-database som nevnt over. Du vil få et forhåndsoppsatt brukernavn og passord til nettstedet ditt. Det er greit å bytte ut dette med noe som passer deg bedre.

Spørsmålet er om man taper noe ved hurtiginstallasjon versus manuell installasjon. Ifølge Domeneshop gjør du ikke det. Jeg fikk følgende svar etter å ha tatt kontakt med dem:

Ved hurtiginstallasjon benyttes alltid nyeste WordPress-versjon og installasjonen går riktig for seg. Det mangler altså ingenting. Ingen svakheter eller begrensninger. Det er bare raskere fordi ingenting blir overført via FTP fra din ende (dette tar jo tid siden det er avhengig av linjehastighet).

3. Tema

Etter å ha logget inn på din nye nettside , kommer du til kontrollpanelet. Det vil da ligge et forhåndsvalgt tema der. Det kan du bytte ut ved å gå inn på «utseende» i menyen. Her er det mulig å finne en rekke forskjellige gratis temaer.

4. Lag innhold, sider og innlegg

Så er det bare å fylle siden med innhold. En presentasjon av dine tjenester kan legges til som «side» i menyen. «Innlegg» er bloggdelen. Den kan du bruke dersom du ønsker å legge ut regelmessige nyheter eller artikler. Hvordan du vil plassere sidene avgjøre du ved å velge «utseende», deretter «menyer». Du legger inn passende bilder til sidene gjennom alternativet «legg til media».

5. Utvidelser

For å være synlig på nettet trenger du ikke mer enn dette. Det er mulig å installere tilleggsprogram for søkemotoroptimalisering på nettet,  kommentarfelter og delingsknapper for sosiale medier. Du kan vurdere om du har bruk for det. Det viktigste er jo at folk finner deg.

Trenger du hjelp?

Ta gjerne kontakt med meg for innhold på siden din. Varer og tjenester bør ha presise beskrivelser. Det bør også omtalen av bedriften. Synes du fremgangsmåten for opprettelse av egen side var komplisert, kan jeg påta meg også det for en totalpris vi kan bli enige om.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *